Cum ii apropiem pe copii de lectura

Share

Pentru a-i apropia pe copii de lectura, trebuie in primul rand sa ii expunem la povesti si o putem face cu mult inainte sa invete sa citeasca singuri. A citi cu voce tare carti pentru copii cu basme si povesti scurte, impartasirea momentului lecturii, cartile ilustrate puse la dispozitia copiilor si promovate ca jocuri de catre adulti sunt cu siguranta strategii optime pentru a insufla acel interes. Vazand ca parintii citesc carti copii de buna voie, ascultand voci familiare, vor percepe aceasta activitate ca fiind una mai interesanta, si, prin urmare, vor incerca sa imite. De asemenea, alege edituri pentru copii speciale unde sa gasesti carti pe care micutii sa le adore.

A vorbi cu micutul despre povestile pe care le-ati citit este la fel de important. Intreaba-l daca i-a placut povestea pe care tocmai ati citit-o impreuna, afla de ce, afla ce caracteristici ale personajului principal sunt cele mai interesante pentru micutul cititor, ajuta-l sa se orienteze in textele narative.

Nu este deloc usor sa ajutam un copil sa devina cititor pasionat, mai ales ca intram pe un taram foarte delicat. Lectura este un moment magic, in care copilul incepe sa spuna ce poveste ii place si care nu, isi exercita puterea de a-si afirma propriul gust, asa ca este nevoie de mult tact si un mare respect pentru opiniile sale.

Sa ne amintim ca lecturile care ne-au placut noua poate nu sunt acum foarte interesante pentru tinerii cititori contemporani. Asa ca trebuie sa ne interesam despre diferiti autori noi, tinand cont ca romanele grafice sunt o modalitate minunata de a-i apropia pe cei mici de lectura! Daca nu gaseste imediat cartea potrivita pentru el insusi, nu trebuie sa ne gandim ca nu iubeste sa citeasca. Poate, pur si simplu, nu a fost cartea potrivita pentru acel moment si trebuie sa ne infromam pentru a gasi cartea potrivita!

A ajuta copilul sa devina un cititor pasionat este o investitie in viitorul sau: povestile de care se bucura inca din primii ani ii vor oferi posibilitatea de a avea o cantitate mai mare de material narativ disponibil pentru a construi povestea proprie si stim ca a fi capabil sa povesteasca in mod eficient il va ajuta sa isi croiasca un drum in viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.