Informatii utile despre tensiunea arteriala normala

Share

Din pacate cu totii avem cel putin o fiinta draga care ne-a parasit  de pe aceasta lume din cauza complicatiilor tensiunii arteriale marite, desii suntem inca tineri si nu ne gandim la astfel de probleme de sanatate ar trebui macar sa fim informatii din timp despre  tot ce are legatura cu o tensiune normala in functie de mai multe criterii, cum ar fi varsta si sex, poti stabili un tabel de valori tensiune.

Tensiunea arteriala reprezinta o presiune sistolica si diastolica, tensiunea arteriala sistolica este atunci cand inima se contracta , iar tensiunea arteriala diastolica este atunci cand inima se dilata.

tensiune-diastolica-mica

Valori tensiune nomale:

Valoarea optima a tensiunii arteriale este de 120 cu 80 mmHg, se poate spune ca orice valoare care depaseste 140 cu 90 mmHg reprezinta o hipertensiune arteriala, ceea ce reprezinta un risc destul de ridicat si poate provoca leziuni pe artere sau un risc crescut de accident vascular, infarct, insuficienta renala sau multe alte complicatii sau afectiuni grave.

Este foarte important sa avem la indemana un tensiometru  dar trebuie sa fie de mare calitate pentru ca valorile sa fie corecte, aici gasim diverse aparate, acest aparat de masurarea tensiunii, ne ajuta sa stim in permanenta ce valori avem.

La barbati exista un risc mai ridicat sa faca hipertensiune arteriala dupa varsta de 55 de ani , este foarte important de tinut cont ca indiferent de sex consumul de alcool sau tutun sau chiar consumul excesiv de sare sau  grasimi exista un risc crescut de crestere a tensiunii arteriale.

In tinerete o tensiune arteriala normala sau chiar ideala este de 120 cu 80 mmHg, la copii tensiunea arteriala variaza foarte mult in functie de varsta.

Nu trebuie sa ne lipseasca din casa un aparat care masoara tensiunea arteriala, in doar cateva secunde tensiometrul o sa iti indice masuratorile, de retinut ca in timpul masurarii sa nu va miscati si sa nu vorbiti.

Sendo_Advance3_main_page-820x655

Pentru a lua o tensiune arteriala corecta , nu trebuie decat sa stati cat mai confortabil pe un scaun si sa sprijiniti mana, este de preferabil sa luati tensiunea de la mana stanga, pozitionata la nivel cu inima, talpile sa fie lipite de podea iar spatele cat mai drept posibil, nimic nu este mai simplu de atat, doar se apasa pe un buton si in cateva secunde, aprox 30 va aparea valoarea citita.

Este de preferat ca tensiunea arteriala sa se masoare la aproximativ o ora dupa ce v-ati trezit, sa fie stabilit o ora anume pentru masurat, pentru a tine o evidenta cat mai exacta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.